Kenniscentrum voor fietsbeleid

Slimme Fietsroute krijgt geen voorrang meer

2017
plaatje

De gemeente Groningen heeft een omstreden voorrangsregeling voor fietsers op een drukke ‘Slimme Fietsroute’ naar de Zernike Campus teruggedraaid. Auto’s hebben weer voorrang.

De laatste jaren probeert de gemeente Groningen het groeiende fietsverkeer richting de Zernike Campus te faciliteren. Dat gebeurt onder meer door het opwaarderen van fietsroutes en het promoten van alternatieve routes onder studenten.

In dat kader werd ook het kruispunt van met de Eikenlaan onder handen genomen. Belangrijkste maatregel was het omdraaien van de voorrang zodat fietsers niet meer hoefden te wachten op het autoverkeer. Het gaat bij die kruising om drukke verkeersstromen. Meer zo’n 18.000 fietsers kruisen dagelijks ruim 12.000 auto’s op de Gebiedsontsluitingsweg. Bovendien rijden er vijf buslijnen over de Eikenlaan.

Vooraf hadden de busmaatschappij, omwonenden en de politie al de nodige bedenkingen tegen de maatregelen. Na invoering van de maatregelen gebeurden er enkele ongelukken waarbij auto’s en fietsers betrokken waren. Bovendien klaagden busreizigers over de nodige vertragingen die de maatregel opriep. Mede onder druk van de gemeenteraad werd daarop besloten de maatregel naar een maand al weer terug te draaien.

De gemeente zint nu op andere oplossingen, zoals de aanleg van een fietstunnel. Ondertussen moet de situatie met de instelling van een 30 km/zone en extra verkeersdrempels enigszins verbeteren voor de fietsers, die nu weer moeten wachten voor de auto’s.

Twee videos geven een beeld van de situatie. De bovenste video geeft een beeld van de situatie toen auto's nog geen voorrang hoefden te verlenen aan fietsers. De onderste video laat de situatie zien met fietsers in de voorrang, kort voor het terugdraaien van de maatregel.

Openingsfoto: Nico Swart-RTV-Noord

Nieuws
2014
De gemeente Groningen gaat ook dit jaar in de introductieweek voor studenten fietsers verleiden om een andere fietsroute naar de universiteitscampus Zernike te kiezen. De routes zijn sneller en aantrekkelijker. Maar net zo belangrijk is dat fietsers door de alternatieve routes minder oponthoud voor het autoverkeer veroorzaken.
Nieuws
2014
Voer de fietsroutes naar de universiteit in dezelfde kleur uit als de buslijnen daar naar toe. En zet OV fietsen neer waar je ze ook kunt zien. Dat zijn enkele van de aanbevelingen die Groningse studenten hebben voor de gemeente om de grote stroom fietsers naar het universiteitscomplex Zernike in goede banen te leiden.
Nieuws
2017
Groningen wil fietser richting Zernike Campus graag over de meest effectieve routes leiden, die weinig hinder opleveren voor het autoverkeer. Dat deed men al met ‘Slimme route-acties’. Maar nu is ook de infrastructuur verder verbeterd.
Stefan Langeveld (Baluw)
04-01-2018 @ 10:01

Natuurlijk zien we liever dat fietsers daar niet hoeven te stoppen. Maar de oude situatie is niet problematisch (ogv die 6 minuten ...) omdat oversteken in 2 stappen kan; het tijdverlies is acceptabel en veel kleiner dan bij een doorsnee stoplicht. 

Iedereen begrijpt dat fietsers (en voetgangers) achter auto's moeten oversteken, dat is volstrekt logisch. De groninger wegbeheerders willen een nieuwe logica forceren: fietsers gaan voor naderende auto's oversteken. Om die reden zijn ook zebra-paden ongewenst. 

Bij die aantallen fietsers lopen de wachttijden voor autoverkeer enorm op natuurlijk. 

 een 30 km/zone en extra verkeersdrempels

 zullen de fietsers weinig helpen, ze moeten waarschijnlijk iets langer wachten omdat een auto langer onderweg is. En het is onnodig onprettig voor o.m. de buspassagiers. 

Een troost: er is niet gekozen voor stoplichten, 

Roland Haffmans (-)
04-01-2018 @ 13:39

@: "30 km/zone en verkeersdrempels zullen de fietsers weinig helpen, ze moeten waarschijnlijk iets langer wachten omdat een auto langer onderweg is" De praktijk toont een ander beeld. Een goede 30 km zone maakt de oversteek gemakkelijker en veiliger, met een lage autosnelheid kan de fietser juist eerder oversteken en verkort het wachten.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: