Kenniscentrum voor fietsbeleid

Rotterdamse proef met ‘Alle fietsers gelijk groen’ geslaagd

2018
plaatje

De proef met ‘alle fietsers tegelijk groen’ op het Rotterdamse kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg is geslaagd. Vele fietsers maken gebruik van de mogelijkheid om schuin over te steken. Ze zijn blij met hun snelle en veilige oversteek. De gemeente gaat later dit jaar de maatregel op meer kruispunten invoeren.

De vorige proef met vier-richtingen-groen elders in Rotterdam kwam in het nieuws omdat die naar korte tijd moest worden gestaakt toen fietsers op elkaar botsten. Maar de Rotterdamse fietsers zijn er kennelijk nu aan gewend geraakt.

Bij het kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg krijgen alle fietsers groen bij de verkeerslichten, terwijl het overige verkeer rood heeft. Fietsers die linksaf willen, hoeven niet langer twee keer te wachten voor het verkeerslicht, maar steken diagonaal over. Bovendien komen zij niet meer in de dode hoek van afslaande (vracht)auto’s of bussen. De kans op zware ongevallen is dus kleiner.

Vijf maanden na de invoering blijkt uit onderzoek dat fietsers goed begrijpen wat ‘alle fietsers tegelijk groen’ inhoudt. Het overgrote deel maakt de schuine oversteek. Driekwart ervaart dit als prettig en vindt het kruispunt veiliger geworden. Fietsers vonden dat ze een beetje kort groen licht kregen. Inmiddels zijn de verkeerslichten zo afgesteld dat ze fietsers langer groen geven. De geënquêteerde fietsers zien graag dat ‘tegelijk groen’ op meerdere kruispunten wordt ingevoerd. De gemeente gaat dit later in 2018 doen. Vanwege de goede respons blijft het ‘alle fietsers tegelijk groen’ op kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg.

Rapport
Onderzoeksbureau EVA , Gemeente Rotterdam
2018
Een evaluatieonderzoek naar de maatregel Alle Fietsers Tegelijk Groen (AFTG) op het kruispunt Boezemweg-Gerdesiaweg te Rotterdam.
Roland Haffmans (-)
30-04-2018 @ 20:18

"Binnen één cyclus krijgen de fietsers en voetgangers één keer groen en auto’s twee keer (één keer Boezemweg en één keer Gerdesiaweg)" met groen fietslicht van zo'n 11 seconden, is de wachttijd voor recht doorgaande fietsers duidelijk langer dan voorheen. terecht dus:. "over de wachttijd zijn de meningen verdeeld" Alleen voor fietsers die meestal linksaf gaan en schuin durven over te steken, is deze inrichting gunstig. Helaas negeert het onderzoek dat aandeel. 

Ron Krijgsman (Lid van bestuur ,BVD te Delfgauw.)
13-06-2018 @ 21:21

Dus .... het is en blijft een proef !   Door deze costructie op meerdere kruisingen toe te passen kun je pas na een jaar echt een effectieve uitslag verwachtten, dus even geduld nog op de uitslag .

 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: