Kenniscentrum voor fietsbeleid

Kunnen we wat leren van de Chinese deelfietsexplosie?

Karin Broer , Fietsverkeer nr 40
2017

De opkomst van deelfietsen in China heeft het afgelopen jaar gezorgd voor een ander straatbeeld in de grote steden. Na jaren van teruglopend fietsgebruik maakt de fiets daar nu een comeback. 

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

Gesteund door miljoenen investeringen breiden de grootste fietsdeelbedrijven voortdurend uit. China Daily schreef begin april 2017 dat het Chinese fietsdeelplatform Ofo 2,5 miljoen fietsen op de straat had, met 30 miljoen gebruikers in 47 steden. Marktleider Mobike belooft in 2017 5,6 miljoen fietsen te laten produceren.
Dat leidt enerzijds soms tot chaos vanwege lukraak gestalde fietsen (er zijn geen docking stations), anderzijds verlichten ze druk op de overvolle autogerichte binnensteden.

Otto van Boggelen (CROW-Fietsberaad)
10-07-2017 @ 16:26
Chris Scurbecq (OCMW)
11-07-2017 @ 16:09

De keerzijde van de medaille in China is i.d.d. de wildgroei en onachtzaamheid t.o.v. het materiaal. https://youtu.be/kdsb2wwn-7g

Vanuit financieel oogpunt roept het ook vragen op. http://fortune.com/2017/03/21/chinese-bike-sharing/  Zal dit als een bubbel uiteenspatten? Deelfietsen hier (VL) kunnen niet bestaan zonder vrij zware subsidie. Ik vermoed in NL ook niet.

Evenwel is het technologisch 'on-demand' aspect interessant: via een app een vervoermiddel bestellen, hetgeen Über voorgedaan heeft.  Bij Über rendeert het, met fietsen lijkt dat een ander verhaal.

Dit 'on-demand en op maat' aspect lijkt me trouwens de toekomst voor het openbaar vervoer die m.i. nu te rigide en inefficiënt is.

Persoonlijk ben ik minder voor een deelfietsensysteem. Ik verkies mijn eigen fiets (want naar mijn behoeften gemaakt) die ik alover verscheidene vervoersystemen makkelijk kan meenemen en die ik veilig kan stallen. Ik vind dit flexibeler en efficiënter. Dat is uiteraard een maatschappelijke vraag: wat verkiest een samenleving?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: