Kenniscentrum voor fietsbeleid

Jongeren op het platteland vaker met de auto

2018

Het autobezit van jongeren die op het platteland wonen is twee keer zo hoog als van stadsjongeren. De universiteitssteden springen eruit als gemeenten waar relatief weinig jongeren een auto bezitten.

Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS naar het auto- en rijbewijsbezit van jongeren.

Begin 2015 had gemiddeld 1 op de 5 jongeren (18 tot 30 jaar) in de zeer stedelijke gebieden een auto. In niet stedelijke gebieden was dat 2 op de 5.

Het lage autobezit in stedelijke gebieden is volgens het CBS onder andere toe te schrijven aan het lagere rijbewijsbezit. Daarnaast zijn in grote steden parkeerplaatsen schaars en voorzieningen vaker dichtbij en kan er meer gebruik gemaakt van alternatieven voor de auto zoals het openbaar vervoer en de fiets.

De universiteitssteden springen eruit als gemeenten waar relatief weinig jongeren een auto bezitten. Van de studenten die in een universiteitsstad wonen heeft 5 procent heeft een auto.

 

Roland Haffmans (-)
15-01-2018 @ 10:05

@: "... meer gebruik gemaakt van alternatieven voor de auto zoals het openbaar vervoer "

- met het huidige minimale aandeel van het openbaar vervoer in steden (uitgezonderd de grootste) is deze verklaring onhoudbaar.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: