Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietspaden met twee richtingen op kruispunten onveiliger

Paul Schepers - Rijkswaterstaat DVS, Dick de Waard - Rijksuniversiteit Groningen , Fietsverkeer 26
2010

Tweerichtingsfietspaden brengen op kruispunten meer risico’s met zich mee dan eenrichtingsfietspaden omdat automobilisten niet rekenen op de fietsers die uit onverwachte richting  komen. Als het niet anders kan, zijn de risico’s wel terug te dringen met speciale maatregelen.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

De kans dat een fietser op een kruispunt met een tweerichtingsfietspad wordt aangereden door een auto op de zijweg is circa is twee keer zo groot in vergelijking tot een fietser op een eenrichtingsfietspad.
Als gekozen wordt voor tweerichtingsfietspaden, vergt de vormgeving van het kruispunt daarom extra aandacht. Uit het onderzoek blijkt dat de aanleg van een drempel op de zijweg of uitritconstructie het aantal langsongevallen bijna halveert.
Ook een waarschuwingsdriehoek op het wegdek op een aantal meters vóór het kruispunt werkt. Met een fietssymbool en twee pijlen kan worden gewezen op de mogelijkheid van fietsers uit de onverwachte richting. Daarnaast kan men automobilisten uit de zijstraat met borden en markering attenderen op de mogelijkheid van fietsers van rechts.

Artikel
Paul Schepers, Dick de Waard, Willy Sweers en Peter Kroeze , Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart
2010
Voor automobilisten die bij een t-aansluiting of kruispunt een voorrangsgerechtigd fietspad kruisen is waakzaamheid vereist. Nog meer geldt dat bij tweerichtingenfietspaden vanwege fietsers uit de onverwachte richting (van rechts vanuit een zijstraat). Die zijn vaak bij ongevallen betrokken. Dit artikel bespreekt overwegingen bij de keuze tussen eenrichtings- en tweerichtingenfietspaden en mogelijke compenserende maatregelen als een tweerichtingenfietspad de beste keuze is.
Cyril Cappendijk (Cappendijk Verkeersadvies)
14-04-2011 @ 11:18

Hoi Paul  / Dick, 

Is er ook onderzoek gedaan op met verkeerslichten geregelde kruispunten ? 

Gr. Cyril 

Dick de Waard (Rijksuniversiteit Groningen)
26-04-2011 @ 15:55

Hoi Cyril,

 

Zover Paul en ik weten is er geen onderzoek gedaan naar kijkgedrag op geregelde kruisingen.  Als de verkeerslichten in de rustige uren zijn uitgeschakeld spelen vast dezelfde problemen, maar nogmaals, onderzoek hiernaar is ons niet bekend. Helaas!

 

Dick de Waard

Roxy Tacq (ANWB)
08-09-2017 @ 13:48

Interessant onderzoek, waar kan ik de volledige versie vinden?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: