Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsers voelen zich het gezondst

2018
plaatje

Fietsers vinden zelf dat ze over een betere gezondheid beschikken. Dat geldt in algemene zin maar ook als het gaat om de mentale gezondheid. En ze voelen ze minder eenzaam.

Dat is uitkomst van een nieuwe EU-studie, uitgevoerd door een groot aantal universiteiten onder leiding van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).

De studie richtte zich op zeven Europese steden: Antwerpen, Barcelona, London, Örebro, Rome, Wenen en Zürich. Zo’n 8800 mensen kregen een korte vragenlijst voorgelegd, 3500 van hen kregen daarnaast ook uitgebreide vragenlijst voorgeschoteld waarbij dieper werd ingegaan op de vervoerwijzekeuze en hoe men de eigen gezondheid waardeerde. De vragen over de mentale gezondheid richten zich vooral aspecten als angstgevoelens, depressies, verlies van emotionele controle, psychologisch welbevinden, energielevel stress en dergelijk.
Verder werd gevraagd naar de sociale status, inclusief vragen over eenzaamheid en contact met vrienden en familie.

In de studie kwamen alle vervoersmogelijkheden aan bod: auto, motorfiets, ov, fiets, elektrische fiets en lopen. De resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Environment International, laten zien dat fietsen op alle punten het beste scoorde. Fietsen werd geassocieerd met een betere algehele gezondheid, betere mentale gezondheid, grotere vitaliteit, minder stress en minder gevoelens van eenzaamheid.
“Eerdere studies richten zich op individuele vervoerwijzen of vergeleken enkele vervoerwijzen met elkaar. Dit is de eerste studie die verschillende stedelijke vervoerwijzen en gezondheidseffecten naast elkaar zet. Dat maakt het mogelijk om een meer realistische vergelijking te maken. Want de hedendaagse stadsbewoner gebruikt meer dan één vervoerwijze”, zegt Ione Avila-Palencia, onderzoeker bij ISGlobal.

De resultaten uit de studie waren vergelijkbaar voor alle onderzochte steden. De andere vervoerwijzen scoorden minder, uitgezonderd lopen, dat ook positief uit de studie kwam. Automobilisten en ov-gebruikers noteerden een minder goede gezondheid, maar als mensen meer vervoerwijzen gebruiken viel dit verschil weg. Over de elektrische fiets meldt de studie geen speciale bijzonderheden.

03-09-2018 @ 10:50

Eigenlijk wel jammer dat het Barcelona Institute for Global Health zoveel tijd, geld en menskracht spendeert aan iets wat we in Nederland allang weten, fietsen en lopen is het gezondste van alle genoemde vormen van vervoer. Zwemmen is ook gezond behalve als je de elfstedentocht gaat zwemmen, wat overigens wel een uitstekende PR actie voor de kankerbestrijding was!

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: