Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fiets verovert terrein op auto, óók buiten de grote steden

2017
plaatje

In 76 steden in Nederland (gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners) verplaatsen de inwoners voor ritten tot 7,5 km zich meer per fiets dan per auto. Op langere afstanden (7,5 tot 15 kilometer) wordt de auto het meest gebruikt, maar heeft de fiets ook een belangrijk aandeel en dát aandeel groeit.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Goudappel Coffeng en DAT.Mobility. Aanleiding voor dit onderzoek was de constatering eerder dit jaar dat er in Kopenhagen meer wordt gefietst dan wordt autogereden. “Wij wisten dat dit in Nederland al langer het geval is,” zegt Richard ter Avest, adviseur mobiliteit & ruimte van adviesbureau Goudappel Coffeng. “Dat zogenaamde nieuws verbaasde ons en daarom hebben we besloten de gegevens van Nederland maar eens in kaart te brengen.”

Met behulp van het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN-data) is het fietsgebruik van 2010 tot 2015 in kaart gebracht. Dit zijn verplaatsingen per fiets en per auto van inwoners van gemeenten in Nederland. Voor deze analyse zijn verplaatsingen per openbaar vervoer en te voet buiten beschouwing gelaten.

Er is in ons land sprake van een drietal hardnekkige fietsfabeltjes, aldus Goudappel:
1. ‘Alleen in Amsterdam en Utrecht wordt veel gefietst’.
2. ‘Het is logisch dat er alleen maar in de grote steden wordt gefietst – daar is immers geen ruimte en zijn vaak hoge parkeertarieven (auto) van kracht.’
3. ‘Boven een afstand van 7,5 kilometer houdt het fietsen op, óók in Nederland.’

“De realiteit is echter geheel anders”, betoogt Ter Avest. “Van de 76 grootste gemeenten in Nederland (gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners) rijdt men in 71 gemeenten al meer per fiets dan dat er met de auto wordt gereden, op verplaatsingen korter dan 7,5 km. Alleen in de provincie Limburg is het fietsaandeel iets lager, veroorzaakt door de hoogteverschillen. “

Niet alleen in grote steden wordt gefietst. In de kleinere steden (gemeenten met 25 tot 50 duizend inwoners) zijn er talrijke gemeenten waar al meer wordt gefietst dan autogereden. Weliswaar minder dan in de grote steden, maar er zijn tientallen kleinere gemeenten waar zelfs de verhoudingen fietsverplaatsingen en autoverplaatsingen 60%-40% is. Soms heeft dat met kortere afstanden te maken en soms met regionale verschillen (waarbij inkomen en religie bijvoorbeeld een rol spelen; in het katholieke zuiden wordt minder gefietst en zijn de inkomens hoger). In de regio’s Amsterdam en Utrecht wordt veel gefietst terwijl in Rotterdam en Den Haag het fietsaandeel iets achterblijft. Verder is te zien dat van de kleinere steden veel wordt gefietst naar grotere moedersteden, waar ritten naar school en werk gaan. Bijvoorbeeld van Zutphen naar Deventer, van Oisterwijk naar Tilburg en van Voorschoten naar Den Haag.

Op de grotere afstanden, tussen 7,5 en 15 kilometer, is het fietsaandeel van inwoners nog steeds substantieel. Op die langere regionale afstand is 1 op de 3 verplaatsingen per fiets/e-bike en 2 op de 3 per auto het meest gebruikt.

Kaarten (pdf)
Fietsen versus auto's - steden met 50.000-1000.000 inwoners trips <7.5 km
Fietsen versus auto's - steden met 50.000-1000.000 inwoners trips <7.5 - 15 km
Fietsen versus auto's - steden met 25.000 - 50.000 inwoners trips <7,5 km

 

 

 

Jan-Albert de Leur (Provincie Noord-Holland)
15-06-2017 @ 11:39

Zijn de brongegevens van deze mooie visualisaties ook ergens beschikbaar?

Richard ter Avest (Goudappel Coffeng)
22-06-2017 @ 11:08

Jazeker Jan-Albert

Wij hebben als oorspronkelijke bron de OVIN 2010-2015 genomen. Maar de bewerking voor de verplaatsingen, afstanden en gemeenteomvang willen we jou wel leveren.

Groet, Richard

Wilbert Dekker (Fietsersbond)
12-07-2017 @ 22:07

Waarom is dit alleen naar twitter over te zetten? graag ook voor Facebook. Goed nieuws verdient verspreiding.

Wilbert Dekker (Fietsersbond)
12-07-2017 @ 22:09

Bij eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek dat in Roermond meer mensen te voet naar de binnenstad komen. Als je die optelt bij de fietsers kom je wel boven de 50%!

Victorie Feenstra
12-02-2018 @ 14:36

Ik zou ook graag de bron gegevens van deze visualisaties willen ontvangen voor een onderzoek van mijn studie. Is dat mogelijk?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: