Kenniscentrum voor fietsbeleid

Duct tape leidt fietser in goede banen

2017
plaatje

Op het Kiezer Karelplein in Nijmegen lieten gedragswetenschappers zien dat sommige verkeersproblemen zich met een rol duct tape eenvoudig laten oplossen.

Het probleem op het Keizer Karelplein is dat fietser die rechtsaf willen daarvoor te weinig ruimte hebben. Dat leidt tot merkwaardige en soms gevaarlijke taferelen.

Met een rol duct tape werd door gedragswetenschappers van bureau SHIFT – tijdelijk – een rechtdoor en een rechtafvak gecreëerd. En dat blijkt te werken. Tegenwoordig heet dat ‘nudging’. Een soortgelijke rijstrookindeling werd eerder ook in Amsterdam toepast (zie Fietsverkeer 40), maar dan als permanente oplossing.

In Nijmegen is de oplossing inmiddels door de gemeente definitief gemaakt.

In Kopenhagen zat men met het probleem dat door wegwerkzaamheden fietsers en voetgangers elkaar dwars zaten. De oorspronkelijke scheiding tussen beide verkeersdeelnemers was verdwenen. Met een paar meter duct tape werd het probleem opgelost.

Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer nr. 40
2017
Vooral de grote steden worstelen ermee: overvolle fietspaden. Wat kun je er aan doen? In Amsterdam weet men bijvoorbeeld met relatief simpele ingrepen meer capaciteit op kruispunten te realiseren. En een onderzoek van het Fietsberaad bracht nog een aantal kansrijke opties naar voren, als aanzet tot een brede studie naar duurzame oplossingen.
Roland Haffmans (-)
20-11-2017 @ 17:44

"Met een rol duct tape werd – tijdelijk – een rechtdoor en een rechtafvak gecreëerd" Inderdaad de film meld dat vanwege milieuvervuiling de tape weer is verwijderd. Is dat niet al te braaf?

Als het verkeerslicht voor de fietspadverbreding verplaatst moet worden, is het wel een prijzige ingreep.

Sjors van Duren (Royal HaskoningDHV)
21-11-2017 @ 08:53

Inmiddels is de duct-tape ingreep definitief gemaakt door de gemeente Nijmegen. De verf is aangebracht.

De vraag is of het gedrag dat tijdens de duct-tape proef is vertoond blijvend zal zijn. Mogelijk dat er gewenning optreedt aan de veranderde situatie en dat in de spitsdrukte de lijntjes weer overschreden gaan worden...

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: