Kenniscentrum voor fietsbeleid

Bij alle fietsverkeerslichten sneller door groen dankzij app

2018
plaatje

Voortaan krijgen fietsers in ’s-Hertogenbosch sneller groen licht bij alle 50 oversteken die werken met fietsverkeerslichten. Het verkeerslicht signaleert naderende fietsers die een speciale app hebben geïnstalleerd en reageert daarop met aangepaste groentijden zodat fietsers minder hoeven te wachten.

Om ervoor te zorgen dat het verkeerslicht sneller groen licht geeft, moeten fietsers de gratis app ‘Schwung’ installeren. Door het gebruik van GPS kan de telefoon in de broekzak of tas blijven zitten. De app is zelflerend en houdt rekening met de routes van de gebruikers en reageert daarop. Het duurt dus even voordat de app reageert. De app geeft garantie op groen zonder te stoppen. De app zorgt voor het eerder en nauwkeurig melden van aankomende fietsers waardoor de kans groter is, dat men eerder groen licht krijgt.

De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker maar wordt enkel gebruikt als detectiemiddel. Wel wordt de data gebruikt om de verkeersregeling verder te optimaliseren.

Ook Enschede gebruikt de Schwung-app van Vialis, alleen is die daar ingebouwd in de Enschedese SMART-app. In Tilburg past men met hetzelfde doel de CrossCycle-app van Dynniq toe.

Nieuws
2017
De gemeente Tilburg en Dynniq lanceren een app waarmee fietsers sneller en langer groen licht krijgen: CrossCycle. 
Nieuws
2018
Na een tijdje proefdraaien beschikt nu ook Enschede over een app die fietsers extra prioriteit geeft bij verkeerslichten.
Roland Haffmans (-)
16-03-2018 @ 20:06

"Voortaan krijgen fietsers sneller groen" blijkbaar zijn fietsers tot nu toe achtergesteld en moet een "app" dienen om dit beleid te verhullen. Naderende fietsers zijn met een eenvoudige lus al lang te herkennen, maar je moet er wel voor kiezen. Waarom dit is nagelaten, blijft onduidelijk. 

Ria Glas (Fietsersbond)
03-04-2018 @ 18:15

Detectie met een lus op afstand kan idd ook prima werken. Met de app is er ongetwijfeld een instantie (google, de app-bouwer, de gemeente) die van elke telefoon weet welke routes die telefoon normaal gesproken rijdt. Daar gáát je privacy. Hoe goed zijn de gegevens beveiligd tegen hacken? Als je telefoon uitstaat, (of de wifi/GPS), of de batterij leeg is, dan kun je weer ouderwets wachten. Doe maar gewoon ouderwets lussen op afstand bij verkeerslichten in plaats van zo'n hippe app. Verandering is niet altijd verbetering.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: