Kenniscentrum voor fietsbeleid

Rotterdam schroeft fietsambities op

04-12-2009

Rotterdam moet dé fietsstad van Nederland worden. Dat stelt verkeerswethouder Hans Vervat van de gemeente. Daartoe breidt Rotterdam onder meer komende jaren het aantal fietsparkeerplaatsen in het centrum fiks uit.

Tot de zomer van 2010 neemt het aantal stallingplaatsen op straat met ruim 2200 plaatsen toe. Verder wordt onder het Centraal Station één van de grootste ondergrondse fietsenstalling van Nederland gebouwd. Deze wordt over vier jaar in gebruik genomen. In deze fietsenstalling onder het Stationsplein kunnen ruim 5.000 fietsen bewaakt en onbewaakt worden gestald. Vanuit de fietsenstalling komt een directe verbinding met het metrostation CS en de openbaar vervoer terminal. Aan de noordzijde (Provenierszijde) komt een onbewaakte fietsenstalling met een capaciteit van 1.400 fietsen. Totaal komen er in de omgeving van het Centraal Station bijna ongeveer 7.000 fietsparkeerplekken bij. Naast bewaakte fietsstallingen en gratis stallingen, gaat het ook om meer onbewaakte voorzieningen. Zwerffietsen die de bestaande capaciteit verminderen zullen sneller worden verwijderd. Rotterdam opent nog voor het einde van dit jaar de deuren van een centraal verzamelpunt voor fietsen. Alle verwijderde en gevonden fietsen uit de gemeente zijn dan op één adres terug te vinden.

Nieuws
2006
De gemeente Rotterdam betaalt de schade aan twee fietsers, van wie de fietsen waren weggeknipt door de gemeente. Dit blijkt uit het vonnis van de Rotterdamse Rechtbank, zo meldt de Fietsersbond.
Nieuws
2006
In de Rotterdamse deelgemeente Charlois is de nieuwe OV-fiets standplaats Zuidplein in gebruik genomen. De opening vormde het startsein voor een promotiecampagne ter stimulering van het gebruik van de OV-fiets in de regio Rijnmond.
Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer nr. 18
2008
Ruimte voor de Fiets heeft de afgelopen jaren een forse impuls gegeven aan het ombouwen van verouderde stationsstallingen. Maar Prorail - uitvoerder van de regeling - wil dat andere partijen zoals gemeenten, provincies en ov-maatschappijen financieel bijdragen aan de realisatie. 
Nieuws
2008
Stadsregio Rotterdam is gestart met het project ‘Elektrisch fietsen’. Doel van dit project is het beschikbaar stellen en versneld introduceren van de elektrische fiets in de Stadsregio met als doel het vergroten van het aantal fietsbewegingen in de modal split in de regio en het verruimen van de acceptabele fietsafstand van 7,5 kilometer.
Nieuws
2009
Na Den Haag gaat nu ook Rotterdam de fietsparkeerproblemen bij CS aanpakken met een fietsflat.
Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer 23
2009
Gratis de fiets stallen in een fraaie fietsenkelder, zodat niemand meer geneigd is zijn fiets aan een lantarenpaal voor het station vast te leggen. Dat is het ideaalbeeld van NS Fiets. En van veel gemeenten. Maar gratis kost ook geld en de vraag is: wie gaat dat betalen? Vaak moet de gemeente er voor opdraaien.
Beleidsnota
Gemeente Rotterdam, dS+V
2007
Nieuwe en betere fietsroutes, een betere doorstroming voor de fiets, en meer ruimte om de fiets te stallen.
Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer 23
2009
Parking a bicycle free of charge in a beautiful storage facility, so no one is tempted to fix his bicycle to a lamppost in front of the train station. That is the ideal picture of NS Fiets. And many towns. But free of charge also costs money and the question is: who will pay for that? Often this comes down to local authorities.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: