Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nachtverlichting in het Stationspad

09-09-2013

Een smal strookje asfalt vormt de kortste weg tussen het station en de woonwijk. Maar 's avonds zie je geen hand voor ogen. En een rij lantarenpalen wil je niet het buitengebied. Leds in het wegdek wijzen nu de weg.

plaatje

Het paadje ligt in het Brabantse Deurse en Denneburg. De gemeente heeft nu om de tien meter ledlampjes in het asfalt 'geboord', in totaal 29 stuks. De lampjes worden gevoed door zonne-energie. 's Avonds gaan ze vanzelf aan en ze blijven de hele nacht branden.
Een ledlamp in het wegdek kost circa 120 euro. En dat is aanzienlijk minder dan een lantarenpaal, waarbij je bovendien nog bekabeling moet aanleggen, aldus de gemeente.
De led's werden geleverd door de firma Fijen. Nog niet bekend is hoe gebruikers over de verlichting oordelen.

Zie ook deze video.

Ria Glas (Fietsersbond)
01-10-2013 @ 10:53

Als ik de foto zie, lijkt een likje retroflecterende wegenverf als kantmarkering me hier ook geen gek idee. Handig bij tegenliggers. Je koplamp moet dan alleen niet defect zijn.  (wanneer worden er nou eens onverwoestbare koplampen gemaakt...)

J.C. Roeloffzen (Fietsersbond)
02-10-2013 @ 10:06

Een deklaag van wit grint maakt het de fietser ook makkelijker om de weg te vinden. Bovendien gaat het asfalt dan veel langer mee.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: