Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsbeloningssysteem Medisch Spectrum Twente succes

11-11-2013

Per 1 maart 2013 heeft ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede een fietsbeloningssysteem ingevoerd om het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer te stimuleren. Inmiddels heeft het programma al meer dan 1300 deelnemers.

In het centrum van Enschede bouwt MST op dit moment een nieuw ziekenhuis. Parkeergelegenheid is uiterst schaars is geworden, waarbij voorrang wordt gegeven aan patiënten en bezoekers. Medewerkers wordt gevraagd wat vaker de fiets te pakken om naar het werk te komen.

Bij de start van het beloningssysteem konden medewerkers die op een afstand van 4 kilometer of meer van hun werk wonen, zich als deelnemer laten registreren. Door middel van een zogenaamde “tag” in het voorwiel van de fiets en het plaatsen van detectieapparatuur in de fietsenstallingen, worden fietsbewegingen geregistreerd.

Voor elke dag dat een medewerker op de fiets naar het werk komt krijgt deze, afhankelijk van de afstand woning-werk, een aantal spaarpunten, “bikies” genaamd (zie onderstaande tabel). Deze bikies kunnen in een speciale webshop worden ingewisseld voor fietsgerelateerde producten en kado’s. Ook is het mogelijk om tegen inwisseling van gespaarde bikies bij aangesloten rijwielhandelaren fietsreparaties te laten uitvoeren!

Vanwege het succes van het fietsbeloningssyteem (inmiddels zijn er al meer dan 1300 deelnemers), is besloten om per 1 november 2013 ook medewerkers die binnen een straal van 4 kilometer van het ziekenhuis wonen, deel te laten nemen.

Sinds de invoering van het nieuwe systeem hebben de deelnemers inmiddels meer dan 1.000.000 kilometers op de fiets afgelegd. Hierdoor werd er 75.000 liter brandstof bespaard en een CO2-reductie van 160.000 kilo gerealiseerd, zo heeft het MST becijferd.

Kees Bakker (Fietsersbond)
11-11-2013 @ 14:38

Waarom zo ingewikkeld doen met een spaarsysteem?

Kunnen de kosten voor een parkeerplek niet gewoon toegerekend worden aan de werknemer. Dus als je met de auto komt krijg je het dagtarief van de parkeerplaats minder als vergoeding voor de woonwerkreis.

Berto Fijn van Draat (Question & Answer)
07-12-2013 @ 16:41

Leuke variant op bestaand spaarsysteem Trappers van National Fiets Projecten. Wiel opnieuw uitgevonden. Zelfde soort reactie vanuit Fietsersbond als bij introductie Trappers.net.

Fiets en Win in Apeldoorn is ook beloningssysteem. Zijn ze waarschijnlijk dan ook tegen. Wel consistent van Fietersbond: Gewoon straffen ipv belonen. Daar wordt fietsen leuk van...!

Groet en succes met alle initiatieven om fietsen extra aantrekkelijk te maken!

Berto G. Fijn van Draat 

Question & Answer

 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: