Kenniscentrum voor fietsbeleid

Brussels Gewest kiest voor rechtdoor-door-rood

15-09-2013

Op 75 kruispunten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verschijnen borden die rechtsaf-door-rood of rechtdoor-door-rood bij verkeerslichten toestaan voor fieters.

plaatje

De invoering van deze maatregel volgt op een proefproject. Op acht kruispunten in Brussel kunnen fietsers sinds juni 2012 door rood rijden. Er werden daartoe speciale verkeersborden geplaatst, de zogenaamde borden B22 en B23. Het bord B22 staat fietsers toe door rood te rijden en rechtsaf te slaan. Bij het bord B23 mag de fietser rechtdoor voorbij het rode of oranje licht rijden. De fietsers hebben evenwel geen voorrang.
Uit dit proefproject bleek dat deze borden geen extra verkeersproblemen voor fietsers opleveren. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid dat de proef begeleide benadrukt wel dat deze maatregel niet overal is toe te passen. Per geval dient de afweging gemaakt te worden, rekening houdend met de specifieke kenmerken van ieder kruispunt. Daarbij moeten men rekening houden met de grootte van het kruispunt, de zichtbaarheid, het snelheidsregime en de intensiteit en de samenstelling van het verkeer.

Tot op heden zijn de borden alleen geplaatst op gewestwegen. Maar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest probeert ook Brusselse gemeentebesturen zover te krijgen dat ze de borden ook langs gemeentewegen plaatsen.
In Vlaanderen komen de borden er voorlopig niet. De Vlaamse minister voor Mobiliteit, Hilde Crevits zegt de situatie op gewestwegen op te lossen door de infrastructuur aan te passen, 'zodat fietsers niet voor het rode licht komen te staan'.

Nieuws
2012
In België gaat deze week de regeling rechtsaf of rechtdoor door rood van start in de vorm van een pilot in Brussel.
Leo Maathuis (Fietsersbond)
02-10-2013 @ 09:39

De titel van dit stukje gaat eerder over kamikazefietsen dan over voor de hand liggend rechtsaf bij rood

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: