Kenniscentrum voor fietsbeleid

Kinderen fietsen minder

11-04-2011

Kinderen fietsen steeds minder waardoor scholen als gevolg van het gebrek aan fietsvaardigheid afhaken bij het praktisch Verkeersexamen. Dit stelt VVN naar aanleiding van een onderzoek rond het Verkeersexamen.

plaatje

In totaal gaat het om ruim een tiende (11%) van de scholen die wel meedoen aan het theoretisch verkeersexamen. Iets minder dan een zesde (15%) daarvan geeft als reden dat er te weinig goede fietsen beschikbaar zijn voor de leerlingen. 13% doet niet mee omdat de leerlingen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben. Ook van de scholen die wél meedoen aan het praktisch Verkeersexamen geeft bijna één op de tien aan dat de kinderen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben. Ter vergelijking: in 2008 was dat nog 4% en in 2009 al 9%.

Jan van der Horst (Fietsersbond)
14-04-2011 @ 10:13

Ik sluit niet uit dat er zelfs scholen zijn die  kinderen ontmoedigen of verbieden met de fiets naar school te komen. Zo kijk ik vanuit mijn flat uit op een school die helemaal geen fietsstalmogelijkheden voor de kinderen biedt.

16-04-2011 @ 07:37

Gemeente Schiedam stelt al haar stoplichten in stad voor fietsers zodanig af dat het fietsen naar school of het werk wordt ontmoedigd en dat is natuurlijk ook een kwaliteit. 

Marina Govaert de Groene (Fietsersbond)
04-05-2011 @ 21:33

zo'n 40 jaar geleden deden wij al verkeersexamen en toen stond ik bij een verkeersagent die het verkeer aan het regelen was, maar toen had je nog niet veel auto's en ik dacht dat ik daar rechtsaf moest slaan, dus toen ik mocht rijden deed ik dat mooi en hij hield me aan, rechtsaf was een autoweg, dus verboden voor fietsers. Door zo goed op te letten naar de tekens van de agent, vergat ik verder te kijken, overigens mijn enige fout. Als kind reed ik samen met mijn jongere zussen door heel ons dorp en zo kende ik de weg heel goed en de straten(namen). Maar ja bij ons bestonden toen nog geen autowegen, of ja de wegen waar een fietspad langs lag, maar dan reed je daar op. Een auto hadden we niet. Fietsen hoort gewoon bij de opvoeding en ik vind dat de overheid het verkeersexamen moet steunen, voor iedereen. Zoals ik al eerder aangaf, doe de gestolen fietsen die geschikt zijn voor kinderen naar de gemeenten en dan kunnen ze die gebruiken voor de kinderen die geen fiets hebben als er een examen is en verkeersparken aanleggen, een leuke attractie en tegelijkertijd educatie. Onze kinderen hebben heel Nederland doorkruist op de fiets, overal kom je andere situaties tegen, betere opvoeding is er niet. 

Nelleke Verschoor-van der Poel (Fietsersbond)
13-05-2011 @ 19:55

In het kader van de Fietsbalans2 in Weert ben ik op verschillende scholen geweest waar het de leerlingen die dichtbij woonden inderdaad niet toegestaan was om op de fiets naar school te komen.

De meeste bezochte basisscholen kampten met een chronisch gebrek aan stallingsplaatsen voor de fietsen en de kwaliteit was ook vaak slecht.

Riet Beukert (particulier)
16-05-2011 @ 23:55

ik woon tegenover een aantal scholen en inderdaad werden kinderen die erg dicht bij school woonden verboden om met de fiets te komen. Een ouder die binnen dat gebied woonde vertelde mij (toen) heel eerlijk dat ze haar kinderen soms ook met de auto bracht als het dreigde te gaan regenen. Ik weet niet hoe de situatie nu is op die school het aantal goede beugels is uitgebreid maar het aantal leerlingen nog veel meer en ze komen van verder. Het wordt ook steeds gevaarlijker om naar school te fietsen. Ook daarvan hebben ouders mij gezegd dat ze het te gevaarlijk vinden met de fiets en daarom de auto pakken.

Riet Beukert (particulier)
17-05-2011 @ 23:07

Ik geef fietslessen aan allochtone vrouwen en ik vind het schrikbarend dat zelfs in een provinciestadje als Middelburg zoveel vrouwen niet kunnen fietsen. Mijn schatting is dat de helft van die vrouwen niet (goed) kan fietsen of op zijn minst niets over de verkeersregels weet. De kinderen van die vrouwen leren wel fietsen maar dat is hooguit voor een ritje naar school of winkel en verder ook niet. Iets wat je zelf niet kunt kun je ook niet overdragen op je kinderen. Ik heb geconstateerd dat ik de enige ben die een paar jaar geleden met fietslessen ben begonnen waarbij praktische fietsvaardigheid gekoppeld is aan theoretisch verkeersinzicht. Behalve wat praktisch oefenen van Vluchtelingenwerk is dit vroeger nooit serieus opgepakt en het moet allemaal door vrijwilligers gedaan worden. Als ik er mee stop ligt het dus weer stil. Hoe kan je nou mensen laten integreren als ze niet kunnen fietsen? Niet kunnen fietsen geef je aan je kinderen door. Overigens ben ik niet meer van de fietsersbond maar ik sta nog steeds zo te boek en krijg het niet weg.

Theo Zeegers (-)
04-09-2012 @ 11:54

De bron van de stelling 'Kinderen fietsen steeds minder' is geheel onduidelijk.

Volgens MON / OVIN / CBS is het onjuist: kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 11 jaar zouden juist MEER zijn gaan fietsen tussen 2005 en 2010.

Het artikel en de kop lijken me dus feitelijk onjuist

Marina Govaert de Groene (Fietsersbond)
04-09-2012 @ 12:36

ik zie in mijn omgeving ook steeds meer mensen fietsen, dus waar blijven dan de kinderen, jong geleerd is oud gedaan. Vroeger vroeg men hier ook aan kinderen die best te voet naar school konden komen om de fiets thuis te laten. Nu zie ik vooral meer kleine fietsjes aan de scholen staan. En toch fietsen hier heel veel jongeren tot ze een rijbewijs en auto hebben met de fiets gaan, zelfs de scooters minderen. De jeugd heeft het er zelfs voor over om 9 km te fietsen met een skateboard om naar een speciale baan te komen. Ouders nemen hun kinderen te voet of zelf met de fiets mee naar kinderopvang/basisonderwijs. Men heeft een k&r zone en velen houden zich daaraan en nemen de tijd om ze even vlot met de fiets te brengen en dan thuis in de auto te stappen. 

En veel jeugd vind de bussen te vol en gaan liever de gehele winter door met de fiets naar voortgezet onderwijs ca. 14 á 16 km. Behalve in zeer extreme omstandigheden nemen ze het OV. 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: