Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nooit te laat om te gaan fietsen

2016

Ook mensen die op latere leeftijd gaan fietsen verlagen het risico op diabetes type 2.

Dat is de conclusie van een Deense studie naar het effect van bewegen op de gezondheid, uitgevoerd door de University of Southern Denmark.

In de studie werd gekeken naar de fietsgewoonten van meer dan 50.000 volwassenen in de leeftijd van 50 tot 65 jaar en dat over een periode van 15 jaar.

Er werd onder meer bijgehouden hoeveel men fietste in het woon-werkverkeer en voor recreatie. De resultaten werd afgezet tegen gegevens over het voorkomen van type 2 diabetes.

De onderzoekers stellen dat een uur fietsen per week het risico al merkbaar terugdringt. Mensen die 2,5 uur per week fietsen verlagen het risico op diabetes type 2 met 20 tot 30 procent.

Ook degenen die op later leeftijd beginnen met fietsen kunnen het risico met 20 procent terugbrengen, aldus de studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Medicine.

Nieuws
2016
Eén euro investeren in een fietssnelweg levert minimaal het dubbele aan gezondheidswinst op, in de praktijk zelfs nog meer. Dat is de uitkomst van een modelstudie van onderzoekers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Transport & Health.
Nieuws
2016
Een fietsende vijftiger weegt zo’n 5 kg minder dan zijn autorijdende collega. Dat is uitkomst van een Engelse studie naar de relatie tussen obesitas en de manier waarop men naar het werk reist.
Roland Haffmans (-)
29-07-2016 @ 12:58

Regelmatige fietsers en onregelmatige fietsers zijn niet willekeurig gekozen en kunnen dus ook op andere wijze verschillen. Dat maakt het resultaat onbetrouwbaar en mogelijk onbruikbaar. 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: