Kenniscentrum voor fietsbeleid

Leds waarschuwen voor overstekende fietsers

2010
plaatje

Inmiddels liggen er al led-zebra’s op een kleine 20 locaties in Nederland. Oversteekplaatsen waar met behulp van infrarood- of radardetectie voetgangers worden gedetecteerd waardoor ledlampen in het wegdek aan- en uitflitsen. In Papendrecht is nu een variant geïnstalleerd waarbij ook de fietsers meedoen.

De installatie ligt in een hagelnieuwe turbokluifrotonde (een dubbele rotonde) op het kruispunt Burgemeester Keijzerweg met de N3. Volgens de gemeente zou het een duurzaam veilig verkeersplein moeten zijn, onder meer omdat de fiets- en voetgangersoversteken op plateaus zijn aangelegd en de rijbanen worden gescheiden met verkeerseilanden, zodat voetgangers telkens slechts één rijbaan hoeven over te steken. Maar kennelijk waren de maatregelen onvoldoende om de veiligheid van de fietsers te kunnen garanderen en werd gekozen voor extra opvallende ledverlichting in het wegdek. Speciaal voor deze locatie werd door fabrikant Traffic Care aangepaste software ontwikkeld waarmee de fietsers betrouwbaar zouden zijn te detecteren.
De toepassing van leds om automobilisten te waarschuwen fietsers is niet geheel nieuw. Op de rotonde Nansenplein in Goes is ledverlichting in het wegdek aangebracht die gaat knipperen als er fietsers aankomen. Gelijktijdig gaan ook lampjes branden op de waarschuwingsborden die aan weerszijden voor de oversteek zijn geplaatst.

Leverancier Traffic-Care werkt aan een eenduidige standaard voor zebrapadsignalering in Nederland en zegt hierover te overleggen met instanties zoals CROW, Veilig Verkeer Nederland en SWOV.

 

Nieuws
2009
Knipperende LEDs en blauw asfalt moeten voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen op de rotonde Nansenplein in Goes.
P.T. Kho (Gemeente Haarlem)
02-12-2010 @ 13:15

Heeft de fietser echt voorrang? Ondanks dat het bord B6 wel aanwezig is, mis ik hier de haaientanden.

02-12-2010 @ 15:51

Het bord B6 hangt wel vrij hoog!

Erwin van der List (Gemeente Oosterhout)
02-12-2010 @ 21:41

In navolging van het Nansenplein in Goes is ook in Oosterhout (NB) in 2010 een enkelstrooksrotonde aangelegd met LED-verlichting voor de fietsoversteken. Het tweerichtingenfietspad rondom zit in de voorrang en is t.b.v. de verkeersveiligheid verhoogd aangelegd en, als extra attentieverhogende maatregel, ook nog voorzien van de knipperende LED's. De LED's worden aangestuurd via radardetectie en dit functioneert tot op heden prima.

19-01-2011 @ 17:16

This looks like an interesting solution. Do you have any information on costs of such a solution?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: