Kenniscentrum voor fietsbeleid

Bouwbesluit niet het enige struikelblok voor parkeren bij woning

2007

De fietsenberging bij de woning is een aantal jaren geleden uit het bouwbesluit geschrapt. Minister Vogelaar gaat na of die beslissing wellicht herzien moet worden. Maar er zijn meer hindernissen die het fietsparkeren bij de woning lastig maken. De kanteldeur van de privégarage is daar een voorbeeld van.

In de nieuwe Fietsnota van Breda worden problemen gesignaleerd ten aanzien van de bereikbaarheid van al aanwezige stallingsruimten. Die is de laatste jaren verslechterd. Zo is de toegankelijkheid van de stalling bij flat- en appartementgebouwen vaak niet fietsvriendelijk; deuren die op slot moeten en trappen maken het niet makkelijk om de fiets te pakken. Het wordt zo aantrekkelijk om maar snel even de auto te nemen, aldus de nota.
Bij eengezinswoningen in rijen zijn de schuurtjes vaak bereikbaar via een brandgang. Deze brandgangen zijn steeds vaker afgesloten. Ook dit vormt een obstakel die het fietsgebruik tegenwerkt.
En bij eengezinswoningen met garage is de garage vaak niet in gebruik voor het stallen van de auto. Er is in dat geval ruimte genoeg om de fiets(en) te stallen. Maar ook hier is de toegankelijkheid soms een struikelblok. De auto staat op de oprit, de deur is een kanteldeur en de manoeuvreerruimte is beperkt. De auto is dan makkelijker en sneller te pakken dan de fiets. Dan zijn er ook nog situaties waar de tweede auto ook op de oprit staat.
De inrichting van de openbare ruimte is een verantwoordelijkheid van de gemeente. De inrichting op het terrein zelf valt onder de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar/bouwer/bewoner. Dit neemt echter niet weg dat zowel bij nieuwbouw als herstructurering meer op de stalling en toegankelijkheid van die stallingen gelet moet worden, zo stelt de nota.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: