Kenniscentrum voor fietsbeleid

Acht van de tien fietst vanwege de gezondheid

2015

Gezondheid is voor de meeste fietsers de belangrijkste drijfveer om te fietsen. En in Overijssel wordt over het algemeen het snelst gefietst, in Noord-Holland wat langzamer. Dat zijn enkele resultaten die de Nationale Fietstelweek heeft opgeleverd.

De eerste Nationale Fiets Telweek vond plaats in de derde week van september 2015. Zo’n 56.000 fietsers installeerden de app die nodig was om deel te nemen aan de telweek. Uit de resultaten blijkt dat de gemiddelde fietsafstand die deze groep aflegde bijna 4 kilometer per verplaatsing bedroeg.

In Flevoland worden gemiddeld de kortste verplaatsingen (3,2 kilometer) gemaakt, in Drenthe de langste (4,5 kilometer).

De meeste respondenten geven aan tussen de 25 en 100 kilometer per week te fietsen (60%), dus ongeveer tussen 4 en 15 kilometer per dag. 5% fietst minder dan 10 kilometer per week.

Het merendeel reed op een gewone fiets. Het aandeel e-fietsers of speed-pedelec berijders bedroeg 17%. Wat betreft de redenen om te fietsen noemt 80% de gezondheid.

Bijna de helft geeft aan dat fietsen voor hun sneller of makkelijker is dan mogelijke alternatieven. De bedoeling is dat het fietsonderzoek een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Nieuws
2014
Om tot betere fietsnetwerken te komen is meer inzicht nodig in het verplaatsingsgedrag. De Fietsersbond heeft daarom samen met Keypoint, Mobidot, NHTV en Beaumont het initiatief genomen om een Nationale FietsTelweek te organiseren.
Nieuws
2015
Zowel in Nederland als in Vlaanderen hebben in september Fietstelweken plaats. In Nederland met een geavanceerde app die automatisch het verplaatsingsgedrag registreert. Vlaanderen combineert een wat eenvoudiger app met telpunten langs de weg.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: