Kenniscentrum voor fietsbeleid

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Nieuws

 • 28-06-2016
  In Groningen is het eerste fietsecoduct in een stedelijk gebied in gebruik genomen. Egels, reeën, hazen, vossen en fietsers maken gezamenlijk gebruik van de oversteek.
 • 27-06-2016
  Druk op de gele knop op het stuur, en er gaat automatisch een mailtje naar de burgemeester dat hij nu toch wat moet doen aan dat gevaarlijke punt.
 • 24-06-2016
  Een kaart van het Rotterdamse fietsnetwerk in de stijl van de Londense ondergrondse. Het is een idee van de Rotterdamse ontwerper Bas Van Der Noordt.

Nieuwsoverzicht

Laatste toevoegingen Kennisbank

 • URL
  Ontwerpwijzer fietsverkeer is een bron van kennis voor beleid, ontwerp, inrichting en onderhoud van een toekomstbestendige fietsinfrastructuur. De nieuwe editie van het boek (juni 2016) geeft praktisch handvatten voor zowel ontwerpers als wegbeheerders en beleidsmakers.
 • Rapport
  Signalen over problemen met afwijkende fietsen in stationsstallingen waren voor NS en ProRail aanleiding om samen met CROW-Fietsberaad een onderzoek te starten naar de zogenaamde ‘buitenmodelfietsen’. Het is de eerste stap in de ontwikkeling van nieuwe beheerstrategieën. Deze publicatie bestaat globaal uit twee delen. In het eerste deel analyseren we de feiten en cijfers. In het tweede deel worden oplossingsrichtingen geschetst.
 • Tour de Force
  Moderne detectie- en internettechnologieën bieden veel toepassingsmogelijkheden en kansen voor fietsers, marktpartijen en overheden. Zo kan het helpen bij het terugvinden van fietsen en het beter organiseren van het fietsparkeren. Het kan handig zijn als je wilt onderzoeken waar dat nieuwe fietspad moet komen. Het kan onderdeel zijn van verkeersveilige communicatie tussen voertuigen. Het kan bovendien van pas komen als je een onderdeel voor je fiets wilt bestellen. Een chip in de fiets – een fietstag –  staat dan ook bovenaan de actielijst van de Technologieploeg.

Meer kennisitems

Tweets

Uitgelicht

Interview: Inspiratie voor fietsstimuleringsprojecten

plaatje

Waarom wordt de motivatietheorie van Herzberg gebruikt bij fietstimuleringsprojecten? Hoe ziet het ideale fietsstimuleringsproject eruit? En wat moet je juist vooral niet doen bij zo' n project? De redactie van de website Mobiliteit en Gedrag van CROW sprak met Kim Ruijs. Ze studeerde psychologie gestudeerd en werkte namens adviesbureau XTNT mee aan het e-book 'Change is cool'. 

Lees verder »

Laatste reacties

 • Eén logo voor alle fietssnelwegen in Vlaanderen
  De vijf Vlaamse provincies ontwikkelden samen een logo en een uniforme bewegwijzering voor de fietso...

  JW Laverman, Fietsersbond Rotterdam & Regio:
  Omarm gelijk even de naam "Fietsostrade" Om het voor een groter taalgebied begrijpelijk te maken zou "...

 • Beep de burgemeester
  Druk op de gele knop op het stuur, en er gaat automatisch een mailtje naar de burgemeester dat hij n...

  Johan Kerstens, Fietsersbond:
  Welk voordeel kan een burgemeester hebben van een kaart waarop staat waar fietsers op een gele knop gedrukt hebben? Hoev...

 • Rotterdamse Fietspaden ‘metro stijl’
  Een kaart van het Rotterdamse fietsnetwerk in de stijl van de Londense ondergrondse. Het is een idee...

  Roland Haffmans, -:
  Een fietsers zoekt de kortste en aantrekkelijke gemakkelijk volgbare route. Zo'n OV kaart is daarvoor onbruikbaar. ...

Alle reacties