Kenniscentrum voor fietsbeleid

Is een e-bakfiets goedkoper dan een bestelauto?

2015
plaatje Hoeveel scheelt het als je een auto of bestelauto vervangt door een e-fiets of een e-bakfiets? In het kader van het Europese project PRO-E-BIKE ontwikkelde een Portugees bureau een Excel-module om dat uit te rekenen.

Het Pro-E-Bike project beoogt het gebruik van e-voertuigen, met name e-fietsen, e-bakfietsen en e-scooters te bevorderen voor het vervoervoer van goederen en personen.

Eén van de resultaten is een simulatietool voor bedrijven en overheden die over een vloot van voertuigen beschikken. De tool berekent de voordelen ten aanzien van kosten en emissies die het resultaat kunnen zijn van de introductie van e-voertuigen.

Het gaat om indicatie, die vervolgens nader zal moeten worden uitgewerkt op grond van de specifieke behoeften van een bedrijf. De tool is geschikt voor gebruik alle Europese landen, zo beloven de ontwikkelaars. Maar om de resultaten toe te spitsen op de lokale situatie, kan men ook nationale data toevoegen.

Ronald Jorna (Mobycon)
21-07-2015 @ 16:13

The tool can be downloaded from the PRO-E-BIKE website at: www.pro-e-bike.org/publications2/ in eight different languages. After using the simulation tool you are kindly asked to complete the short questionnaire.

Post a comment

Only registered users may post a reaction. Please enter your e-mail address to verify your registration

E-mail: