Kenniscentrum voor fietsbeleid

Uitproberen e-fiets maakt enthousiast

20-12-2017

Wanneer reizigers in de gelegenheid worden gesteld een week lang een elektrische fiets te ervaren en uit te proberen naar het werk, is meer dan de helft daarna bereid een e-bike aan te schaffen. 

Dat meldt Bereikbaar Haaglanden, naar aanleiding van de resultaten van de 'Probeer een e-bike' actie.

Vanaf half april heeft Bereikbaar Haaglanden samen met veertien fietshandelaren in Haaglanden en Rijnland een actie georganiseerd waarbij reizigers een week lang een e-bike mochten uitproberen. Individuele reizigers konden via de campagne website Ga3punt0.nl een elektrische fiets bij een fietshandelaar in de buurt ophalen om zo te ervaren hoe het is om er op te rijden. In totaal hebben 270 reizigers hier gebruik van gemaakt.

Daarnaast zijn e-bike pools ter beschikking gesteld aan werkgevers die serieus aan de slag willen met fietsstimulering. Deze pool houdt in dat de werkgever drie maanden lang de beschikking krijgt over drie e-bikes met reserveringssysteem, pechservice en ondersteuning door een backoffice. Veertien werkgevers uit Haaglanden en Rijnland zoals MN, Zorg & Zekerheid, het Hagaziekenhuis, World Forum en Deltares hebben hier gebruik van gemaakt met in totaal 230 reserveringen.

Een maand nadat ze de elektrische fiets hebben uitgeprobeerd, kregen alle deelnemers een vragenlijst. 43% heeft deze vragen beantwoord.

  • 60% heeft de e-bike gebruikt als alternatief voor de auto
  • 87% heeft de e-bike gebruikt voor woon-werkritten
  • 82% zegt dat het rijden op de e-bike uitstekend of goed bevallen is
  • 51% is van plan een e-bike aan te schaffen
  • 41% zegt vaker te gaan fietsen na deze proef.

In hoeverre de goede voornemens worden omgezet in de daadwerkelijk aanschaf van een e-fiets is nog niet bekend.

Ruud van der Mast (Gemeente Almere)
03-01-2018 @ 16:40

Prima idee. Zou een aanrader zijn voor de gemeentes die hun stad/omgeving willen promoten.

P. Lomito
03-01-2018 @ 23:59

Deze wijze van uitproberen zou ook toegepast kunnen met de speed pedelec. Deze fiets is zeer geschikt voor ritafstanden groter dan 20 km en aangezien de gemiddelde woon-werkafstand slechts 22,6 km bedraagt kan de speed pedelec een echte autokiller worden. Met een gemiddelde ritafstand van 32 km/uur bedraagt de reistijd dan 42 minuten en dat is 10 minuten langer dan de gemiddelde reistijd met de auto.

Roland Haffmans (-)
04-01-2018 @ 09:05

@: "Met een gemiddelde ritafstand van 32 km/uur bedraagt de reistijd dan 42 minuten" De snelheid van deze e-fiets is max 45 km/uur niet gemiddeld 45 km/uur, die hier aangenomen is. 

P. Lomito
04-01-2018 @ 19:26

Excuses, ik bedoelde uiteraard een gemiddelde ritSNELHEID van 32 km/uur (in plaats van ritAFSTAND van 32 km/uur). Aan de getallen verandert dan ook niets: met een gemiddelde ritsnelheid van 32 km/uur leg je de afstand van 22,6 km af in (22,6/32) x 60 = 42 minuten. Ik begrijp overigens niet de opmerking dat de gemiddelde snelheid 45 km/uur zou zijn.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: