Kenniscentrum voor fietsbeleid

Sensor moet automobilist waarschuwen voor fietser

15-11-2017

De universiteit van Michigan werkt aan sensoren waarmee automobilisten geattendeerd worden op de aanwezigheid van een fietser. Maar dat valt nog niet mee.

plaatje

De trend is om auto’s te voorzien van waarschuwingssystemen om voetgangers en wellicht ook fietsers tijdig op te merken. Aan de universiteit van Michigan werken ze aan de omgekeerde benadering, de fietser signaleert een auto die op botskoers ligt.

Probleem daarbij is dat de daarvoor benodigde sensoren, zoals sonar of radarsensoren, te weinig bereik  hebben dan wel te duur zijn. Dat leidde tot het gebruik van een lasersensor, die maar een paar dollar kost. Die is gemonteerde op een motortje dat de laserstraal heen en weer swiept om het gebied achter de fiets af te dekken.

Aan de voorkant en de zijkant zijn wel sonar sensoren aangebracht om auto’s van opzij te detecteren.

De sensoren in combinatie met slimme software moeten auto’s die gevaarlijk dichtbij komen detecteren en dan klinkt er een luide toeter.

Vooralsnog is het dus nog geen oplossing die het in hartje Amsterdam goed zou doen.

Roxy Tacq (ANWB)
15-11-2017 @ 10:02

Er zijn nog meer slimme oplossingen in de maak. Zoals bijvoorbeeld BikeShield (https://thebikeshieldapp.com) welke werkt aan een algoritme dat op basis van de richting en snelheid van zowel de auto als fiets een ongeval voorspeld; en de automobilist waarschuwd. Nu moeten beide bestuurders nog de app aanzetten, ongetwijfeld zal dit algoritme bij succes opgekocht worden door autofabricanten die het in hun systemen zetten.

Ander voorbeeld is TNO welke werkt aan sensoren op de fiets die detecteren welke richting de fietser van plan is op te gaan. De fiets zend een signaal uit, dat automobilisten op kunnen vangen. Pas in de ontwikkeling van de connected auto en fiets.

Roland Haffmans (-)
16-11-2017 @ 12:39

"de fietser signaleert een auto die op botskoers ligt."

Hoe wordt dit verschijnsel omschreven en wat kan de fietser met dit "signaal"?

Pierre van den Oord (Fietsersbond)
01-12-2017 @ 12:44

Dat de fietser een auto signaleert is mooi. Wat moet de fietser doen als er een dreiging is? De kant in? Afstappen? De signalering in de auto lijkt me heel wat effectiever. Rakelings passeren of niet gezien in het donker met een tegemoetkomende auto kan dan niet zonder een signaal. Nog beter zou zijn dat het systeem automatisch de auto in zijn baan corrigeert cq afremt. Kleine stapjes richting zelfsturende auto.

 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: