Kenniscentrum voor fietsbeleid

Werk aan de winkel voor gemeenten

20-02-2018

Van de ANWB-leden voelt 27% zich niet veilig op de fiets. Maar de verschillen per gemeente zijn groot.

De ANWB vroeg haar leden najaar 2017 hoe zij dachten over een aantal vervoergerelateerde thema’s in hun gemeente. Ruim 22.000 leden uit 28 gemeenten deden mee aan het onderzoek.

Voor wat betreft de positie van de fietser verschillen de resultaten aanzienlijk per gemeente. In Amsterdam bijvoorbeeld voelt 44% zich (helemaal) niet veilig. Ook andere grote steden als Utrecht, Rotterdam en Eindhoven scoren slecht.

Almere, Leystad en Zwolle komen het gunstigste uit de bus.

Als het gaat over bereikbaarheid, geeft 86% aan ‘tevreden’ te zijn over de bereikbaarheid per fiets. Voor de auto ligt dat percentage op 59%.

De ANWB heeft de resultaten met oproep om meer werk te maken van verkeersveiligheid voor fietsers gestuurd naar lokale politici van de betreffende gemeenten. En de Bond roept haar leden op om met deze resultaten in het achterhoofd te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Peter H. Smit (Rover)
01-03-2018 @ 11:05

Gaat het om verkeersveiligheid of sociale veiligheid, of was daar in de vraagstelling geen onderscheid in gemaakt?

Vond de ondervraging plaats bij goed weer of sneeuw en ijs?

Roxy Tacq (ANWB)
05-03-2018 @ 11:59

De vraag ging over verkeersveiligheid.

In augustus is er een kwalitatief onderzoek gedaan en in september – oktober een kwantitatief onderzoek. Dus niet tijdens sneeuw en ijs.

Kees van Malssen
07-04-2018 @ 08:37

Bij de fietstelweek werd ook zo'n vraag gesteld. Alleen werd er "even" aan voorbij gegaan dat mijn fietsrit normaal gesproken door meerdere gemeenten gaat (Gouda, Zuidplas, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen). Dus welke gemeente wordt nu veiliger (of onveiliger) gevonden als ik wat aanvink? Allemaal? Mijn woonplaats? Mijn werkplaats?

Roxy Tacq (ANWB)
09-04-2018 @ 10:52

Beste Kees,

De opmerking die je plaatst begrijp ik. Vrij logisch dat veel ritten over de gemeente grens gaan. Uiteraard is fietsveiligheid in iedere gemeente van belang.

De ANWB heeft, in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, haar leden gevraagd over fietsen in hun eigen gemeente. We hebben dat gedaan in 30 gemeenten. Zie https://www.anwb.nl/belangenbehartiging/verkiezingen/gemeenteraadsverkiezingen-2018 voor de vragen die we hebben gesteld en hoe we de gemeenten hebben geselecteerd.

We kunnen niet in ieder onderzoek alles uitvragen ;)

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: