Kenniscentrum voor fietsbeleid

Gratis maakt bemind

Karin Broer , Fietsverkeer nr. 18
2008

De ervaringen van een tiental gemeenten rond het gratis maken van bewaakte stallingen kort geïnventariseerd.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

Het gratis maken van de bewaakte stalling doet de bezoekersaantallen omhoog schieten. Het effect op fietsdiefstal en overlast door wildparkeerders is minder duidelijk. Dat blijkt uit een rondvraag onder een tiental gemeenten die ervaring hebben opgedaan met gratis stallen. 
Om de grote aantallen los gestalde fietsen in de Groningse binnenstad te beperken, zette de gemeente het afgelopen jaar met succes drie middelen in: rode lopers, spitsrekken en het gratis maken van vier bewaakte stallingen. Het gevolg: een ordelijker straatbeeld maar ook iets meer fietsen in het centrum.

Artikel
John Meijer , Verkeerskunde
1999
De introductie van gratis bewaakte fietsenstallingen leidde in Apeldoorn tot een aanzienlijke toename van het gebruik ervan.
Nieuws
2005
Het verminderen van diefstal en vandalisme is voor gemeenten de belangrijkste reden om gratis stallen te introduceren. Een ander motief is stimulering van het fietsgebruik. Een fraaiere openbare ruimte ten slotte is vooral voor stedenbouwkundigen een doelstelling die met stallingen is te bereiken. Dit zijn enkele bevindingen van de gemeente-bijeenkomst van het Fietsberaad over dit thema.
Nieuws
2006
Op 14 oktober wordt in Zutphen de eerste gratis bewaakte NS-stalling geopend. Wethouder Luesink en de NS hebben overeenstemming bereikt over een geheel nieuw concept. Alle treinreizigers kunnen 20 uur per dag gratis hun fiets stallen in de nieuwe ondergrondse stalling.
Nieuws
2008
In veel steden leidt het gratis maken van bewaakte stallingen tot een forse toename van het aantal fietsparkeerders. Maar er zijn uitzonderingen. In Alphen worden de twee gratis bewaakte stallingen gemeden.
Nieuws
2008
Steeds meer gemeenten gaan over tot het gratis bewaakt stallen van de fiets. In de gemeente Nieuwegein leidde dat al tot een verdubbeling van het gebruik.
Nieuws
2008
An increasing number of Dutch towns are instigating free guarded parking for bicycles. In Nieuwegein use is double already.
Nieuws
2009
Sinds de invoering van gratis stallen in Amsterdam op 1 april 2008 is het gebruik omhoog geschoten. De Fietspunt-stallingen zien de toeloop soms verdubbelen.
Nieuws
2009
Since free parking was introduced in Amsterdam as of April 1, 2008 the use has exploded. The so-called Fietspunt parkings have seen occupancy doubled at some times.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: