Kenniscentrum voor fietsbeleid

Wethouder Harriët Tiemens: Zorg vooral voor budget

Ron Hendriks , Fietsverkeer 41
2017

Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Een goed
moment om het vizier op de fiets scherp te stellen. We vroegen vertegenwoordigers van steden die in het verleden tot Fietsstad zijn uitgeroepen, hoe zij erin zijn geslaagd de fiets op de politieke agenda te krijgen.

 

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

Fietsen is de mobiliteit van de toekomst, aldus wethouder Mobiliteit Harriët Tiemens van Nijmegen. 'Maar je moet er wel veel geld voor uittrekken, want het zit meestal niet vanzelf in de budgetten. Daar begint het mee. Bij ons stond in het coalitieakkoord dat we 5 miljoen extra gingen uittrekken voor fietsen. Ook omdat er vaak subsidies beschikbaar zijn, vanuit het Rijk, Beter Benutten en de provincie, die meestal gecofinancierd moeten worden. Dus moet je over eigen budget beschikken.'

Senior adviseur Willem Bosch van Zwolle benadrukt dat de politiek vraagt om praktische, herkenbare oplossingen. "Politici slaan aan op thema’s waar de burger (kiezer) last van heeft, over klaagt en/of blij van wordt." Herinrichting van wegen tot fietsstraat levert bijvoorbeeld vaak veel draagvlak bij de bevolking op, het verbeteren van fietsparkeren in het centrum en bij wijkwinkelcentra en het station ook.

Verkeerskundige Arnold Bongers van ’s-Hertogenbosch geeft aan dat de framing van de fiets
kan verschillen al naar gelang de politieke kleur. 'De fiets als invulling van duurzame mobiliteit scoort vaak goed bij milieubewuste partijen. Maar de fiets als vervoermiddel dat vrijheid in mobiliteit biedt (altijd overal wanneer het jou uitkomt) scoort weer goed bij liberale politici.' 

 

 

 

 

 

Nieuws
2011
 De gemeente ‘s-Hertogenbosch is Fietsstad 2011. Genomineerd waren de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp.
Nieuws
2014
De gemeente Zwolle is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2014 van de Fietsersbond. De jury noemde Zwolle "een stad waar de fietser zich zeer welkom voelt en dit ook uit de cijfers spreekt".
Nieuws
2014
The city of Zwolle has been awarded the Dutch Cycle City for 2014 by the Dutch Cyclists’ Association. The jury, presided by Jan Hendrik Donkers (director general at the Ministry of Infrastructure and the Environment) praised Zwolle for ‘being a city where the cyclist feels welcome and where this feeling is borne out by the figures’.
Nieuws
2016
De gemeente Nijmegen is volgens de Fietsersbond de beste Fietsstad van Nederland. Het is de winnaar van de verkiezing Fietsstad 2016. 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: