Kenniscentrum voor fietsbeleid

Tilburg gaat geruimde fietsen met reader controleren op diefstal

2009

Tilburg is de eerste gemeente in Nederland die een reader gaat gebruiken om gestolen fietsen op te sporen. De gemeente gaat de reader vier weken op proef inzetten om na te gaan of de door hen geruimde fietsen in de binnenstad gestolen zijn.

In Tilburg wordt per jaar ongeveer 2000 keer aangifte gedaan. Maar de gemeente denkt dat eenzelfde aantal fietsen gestolen wordt, waar geen aangifte van wordt gedaan.
De reader kan chips uitlezen die in de fiets zijn aangebracht door fietsfabrikanten. In Nederland hebben inmiddels 4,5 miljoen fietsen een chip. Ook kan handmatig een framenummer ingevoerd worden. Na het lezen van de chip of de invoering van het framenummer, legt de reader een verbinding met het Register van gestolen fietsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In deze database zijn alle fietsen opgenomen waarvan na 1 januari 2008 aangifte van diefstal is gedaan bij de politie.
De Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) van de gemeente Tilburg gebruikt de reader om te zien of de door hen geruimde fietsen in de binnenstad gestolen zijn. Als dat zo is wordt de politie ingeschakeld die vervolgens een onderzoek start. De politie overlegt met de Officier van Justitie over een eventuele teruggave van de fiets aan de rechtmatige eigenaar.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: