Kenniscentrum voor fietsbeleid

Stefan Bendiks over Nederland en het buitenland: Kijken hoe je de stad beter maakt

Ron Hendriks , Fietsverkeer 40
2017

Van huis uit architect richt Stefan Bendiks zich vooral op de combinatie stedelijke inrichting en (fiets)infrastructuur. Op dat punt kunnen we in Nederland nog wat opsteken van het buitenland. 

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

"Ik kom geregeld in verschillende Europese landen. Dan besef je steeds weer hoe gewoon fietsen in Nederland is. En hoe de dingen hier meestal simpel en goed geregeld zijn, zonder dat je het erover hoeft te hebben", aldus Bendiks. 

"Je moet voorzichtig zijn wat je aan buitenlandse cases hierheen haalt. Wethouders zijn nogal eens geneigd voorbeelden op te pikken. Zoiets kun je nog makkelijk doen voor een paar duizend euro. Maar op de markt fietsers fotograferen heeft hier weinig zin meer.'

Bendiks noemt de herinrichting van het gebied rond de haven van Lissabon als een voorbeeld hoe  stedelijke inrichting en (fiets)infrastructuur hand in in hand gaan. "Zo’n benadering zien we in Nederland niet of nauwelijks."
Waar ligt dat aan? ‘‘In Nederland is dat bijna altijd sectoraal ingericht. Je krijgt opdracht voor een fietspad of een snelfietsroute. In Lissabon en Parijs is de fiets onderdeel van een plan. De opdracht is daar om de kade in te richten en te zorgen dat de fiets er ook in past. In Lissabon ging het om het hele havengebied en het resultaat is dat er geen perfecte fietsroute ligt, maar het hele gebied is opgewaardeerd. Dat is het grote verschil."

 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: