Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ook elektrisch fietsen is goed voor de gezondheid

2008

Uit een studie van TNO blijkt dat de elektrisch fiets meer mensen stimuleert om te gaan fietsen. En ook al vraagt elektrisch fietsen wat minder inspanning, de gezondheid vaart er wel bij.

TNO liet 12 volwassen fietsers een proeftraject van 4,3 km fietsen op een elektrische fiets. De ene keer zonder elektrisch hulp, de andere keer met elektrische assistentie. Zoals te verwachten viel, vraagt trappen met een elektrisch steuntje in de rug wat minder energie. Maar ook met hulpmotor wordt het niveau gehaald dat voldoende is voor een positieve werking op de gezondheid. Wie vier keer per week met de elektrische fiets een kleine vijf kilometer fiets naar kantoor rijdt, komt aan de hoeveelheid beweging die volgens deskundigen voldoende is voor een gezonde leefwijze. En voor het overgewicht. Want het lichaamsgewicht van forenzen kan door gebruik van de elektrische fiets jaarlijks afnemen met maximaal 0,2 kg, terwijl het gewicht normaliter met 0,5 kg per jaar toeneemt.
Daar komt nog bij dat de elektrische fiets meer mensen in beweging krijgt. Omdat langere afstanden makkelijker zijn af te leggen, zullen Nederlanders tot 10 % vaker op de fiets stappen.
Voor woonwerkverkeer kan het gebruik zelfs met maximaal 20% toenemen.
En rijdt een forens op een gewone fiets gemiddeld 6,3 km voor een enkele reis woon-werk, met de elektrische fiets haalt men gemiddeld 9,3 km zo verwacht TNO.

Artikel
Ingrid Hendriksen , Fietsverkeer
1997
Bewegingswetenschapper Ingrid Hendriksen benadrukt de positieve effecten van fietsen op de gezondheid.
Brochure
2003
A good, compact overview of the value of cycling for health. Written for the UK, but also worthwhile for other countries.
Brochure
2003
Een mooi, compact overzicht van de waarde van fietsgebruik voor gezondheid. Geschreven voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland bruikbaar.
Nieuws
2005
Gemotoriseerd verkeer heeft een enorme impact op de gezondheid van mensen en op de omgeving. Investeringen met als doel het fietsgebruik te vergroten, verdienen zich terug als de gezondheidseffecten in aanmerking worden genomen, aldus de World Health Organization.
Nieuws
2005
Mensen die regelmatig bewegen hebben een hogere levensverwachting en leven langer gezond dan inactieve volwassenen. Met matige beweging, zoals wandelen, fietsen, tuinieren of rustig zwemmen, wint een vrouw gemiddeld 1,5 jaar en een man 1,4.
Nieuws
2006
Investeringen in fietsvoorzieningen die ertoe leiden dat mensen gaan fietsen, leveren per geactiveerde fietsers 1200 euro per jaar op. Dat is tenminste de conclusie van Fins onderzoek naar de baten van fietsinvesteringen
Nieuws
2007
Als het aan Sparta ligt worden ook gemeentelijke fietsenstallingen in de toekomst voorzien van oplaadpunten voor elektrische fietsen. Het aantal oplaadpunten in horecavoorzieningen groeit inmiddels gestaag.
Nieuws
2007
Vanaf 2010 zal de elektrische fiets een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke steden. Dat verwacht BuildDesk, een bureau dat in opdracht van SenterNovem bekeek hoe steden als Tilburg, Apeldoorn en Heerhugowaard CO2 -neutraal kunnen worden.
Artikel
Bert van Wee (TU Delft) en Hans Nijland (MNP) , Milieu, jrg 12, nr 3.
2007
Overzicht van gegevens over de baten van fietsen en fietsbeleid, specifiek de gezondheidsbaten
Jaap van der Bent (Gemeente Vlaardingen)
01-04-2008 @ 20:16

zijn die genoemde 0,2 en 0,5 kg per jaar juist ? het lijkt me namelijk zo weinig

mvg J. van der Bent

10-04-2008 @ 10:59

Het ingeschatte gewichtsverlies is berekend over de gehele populatie werkenden (8.2 miljoen personen!), dus niet alleen degenen die fietsen naar het werk. Verder lijkt het weinig, maar als het je lukt om door het nemen van slechts één maatregel in zo'n grote groep de gemiddelde gewichtstoename tegen te gaan, dan is dat een mooi resultaat.

Overigens waren bovenstaande berekeningen gebaseerd op eerste schattingen. Met de definitieve berekeningen komen we op de helft hiervan (maximaal 0,1 kg), maar desondanks blijft het fraai, want hierdoor kun je potentieel 20% van de jaarlijkse gewichtstoename bij werkenden voorkomen.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: