Kenniscentrum voor fietsbeleid

Intelligent verlichte fietspaden: wel belangstelling, weinig navolging

2006
Delft is tot nu toe de enige gemeente waar het niveau van fietspadverlichting wordt opgevoerd zodra er daadwerkelijk een fietser wordt gesignaleerd. Het systeem functioneert al een aantal jaren, maar tot navolging is het nog niet gekomen. Als het aan de Stichting Natuur en Milieu ligt, moeten de verlichtingsniveaus wel omlaag.
Delft is tot nu toe de enige gemeente waar het niveau van fietspadverlichting wordt opgevoerd zodra er daadwerkelijk een fietser wordt gesignaleerd. Het systeem functioneert al een aantal jaren, maar tot navolging is het nog niet gekomen.

Intelligente fietspadverlichting komt uit de koker van Senter, die al in 1997 studie deed naar mogelijkheden nieuwe technologie te gebruiken om sociale onveiligheid te verminderen. In 2000 resulteerde dat in een gesubsidieerde proef met een aantal fietspaden in een recreatiegebied tussen Delft en Schipluiden. Paul Kokx van de gemeente Delft: 'Er zijn toen verschillende concepten bekeken. Bijvoorbeeld het letterlijk mee laten lopen van het lichtniveau met de fietser. Alleen kreeg die daardoor het gevoel dat hij juist extra opviel. Uiteindelijk is gekozen voor een opzet waarbij het lichtniveau heel langzaam oploopt over het hele traject als de radardetector een fietser signaleert. Vervolgens zakt het lichtniveau weer heel langzaam terug als de fietser voorbij is.'
Een voor- en na onderzoek liet zien dat de gebruikers er zeer tevreden mee waren. Zes jaar later functioneert het systeem nog steeds goed. Kokx: 'Je ziet ook dat belangstelling bij andere gemeenten weer wat toeneemt. Want hoewel sociale onveiligheid de aanleiding was, speelt ook lichtvervuiling een steeds grotere rol. En daar kan zo'n systeem natuurlijk ook wat in betekenen. En aan energie wordt ook nog eens 20 procent bespaard. Maar voor zover ik weet zijn we nog steeds de enige gemeente waar zoiets staat.'
Ondertussen voeren de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties campagne om de Nederlandse gemeenten zo ver te krijgen de komende vijf jaar een miljoen lantaarnpalen te verwijderen of te dimmen om energie te besparen. Verlichting op wegen buiten de bebouwde kom zou volgens de organisaties weinig toevoegen aan de verkeersveiligheid.
Presentatie
Paul Kokx, gemeente Delft
2010
Presentatie van Paul Kokx (gemeente Delft) over de ervaringen met toepassing van dynamische verlichting op fiets- en wandelpaden in het recreatiegebied tussen Delft en Schipluiden.
Brochure
Senter , Senter
2000
Brochure over Intelligente Verlichting; sociaal veilig, natuurvriendelijk en energiezuinig.
Rapport
Concernafdeling Communicatie & Onderzoek gem. Delft , Gemeente Delft
1998
Tussenrapportage van een onderzoek onder bezoekers van het recreatiegebied Kerkpolder naar de verlichtingssituatie in het gebied.
Rapport
Concernafdeling Communicatie & Onderzoek gem. Delft , Gemeente Delft
1999
Eindrapportage van een onderzoek onder bezoekers van recreatiegebied Kerkpolder naar de verlichtingssituatie en het gevoel van sociale veiligheid.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: