Kenniscentrum voor fietsbeleid

Huizinga: Fietsenrekken bij uitgaanscentra verplicht stellen

2009

V&W overlegt met de G4 of het mogelijk is om fietsenrekken bij uitgaanscentra en bioscopen verplicht te stellen. Staatssecretaris Huizinga denkt dat het bestemmingsplan of lokale verordeningen daartoe mogelijkheden kan bieden.

De staatssecretaris schrijft dat in een brief aan de Kamer ter voorbereiding van de behandeling van de nota van CDA-Kamerlid Atsma op 9 september a.s. In de brief somt Huizinga op wat op dit moment de Rijksinzet is voor het stimuleren van het fietsgebruik. Deze kabinetsperiode is daarvoor 70 miljoen extra uitgetrokken, waarvan zoals bekend 25 miljoen gaat naar fietssnelwegen, 35 miljoen naar stationsstallingen en 10 miljoen naar andere maatregelen zoals een landelijke fietsrouteplanner. V&W hoopt met de fietssnelwegen zo'n 5 procent van de automobilisten te verleiden om voortaan vaker de fiets te pakken. Vijf fietssnelwegen zijn er al aangelegd en begin volgend jaar volgen Arnhem-Nijmegen en Leiden-Den Haag.
Er komt verder een vervolg op 'Ruimte voor de Fiets'. Op dit moment wordt de behoefte aan stallingsplaatsen tot 2028 berekend. En binnenkort wordt in minimaal 20 gemeenten een weesfietsenteam ingezet om het probleem van de weesfietsen, die naar schatting zo'n 20 procent van de capaciteit in beslag nemen, aan te pakken.
Om fietsendiefstal terug te dringen bekijkt Huizinga of in 2011 een framenummer in de fiets verplicht kan worden. Tenslotte kondigt ze voor 2010 de actieweek 'Heel Nederland Fietst' aan, die de start moet vormen van een uitgebreide promotiecampagne door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, de Fietsersbond en VWS.

Nieuws
2008
Fietsmaatregelen scoren hoog in de netwerkanalyses die zijn uitgevoerd in het kader van de Nota Mobiliteit. En fietsmaatregelen laten zich relatief snel implementeren. Dat heeft er nu toe geleid dat er €24 miljoen extra vrijkomt voor regionale fietsprojecten. Het geld gaat vooral naar fietssnelwegen en fietsparkeervoorzieningen.
Nieuws
2008
Om de concurrentie-positie van de fiets te versterken is het project ‘Met de Fiets minder Files’ gestart met vijf kansrijke, comfortabele, snelle routes op plekken waar normaal vaak files staan. Over het project, de routes, en de mogelijkheden voor werkgevers en werknemers is een speciale website in het leven geroepen. Te vinden op www.fietsfilevrij.nl.
Nieuws
2008
Met een wedstrijd tussen de fiets en de auto is begin november de nieuwe fietsroute tussen Breukelen en Utrecht officieel geopend.
Nieuws
2008
De Tweede Kamer heeft besloten 10 miljoen uit te trekken voor de fietsnota van CDA kamerlid Atsma, waarin diverse suggesties staan voor stimulering van het fietsgebruik.
Riet Beukert (particulier)
01-09-2009 @ 21:44

En je auto gratis met toezicht parkeren in de bewaakte parkeerkelders zoals in Middelburg al jaren gebruikelijk is terwijl ze je fiets jatten of slopen? Dat gaat niet werken.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: