Kenniscentrum voor fietsbeleid

Rode lopers en spitsrekken in Groningen

Jaap Valkema , Gemeente Groningen
2008

Presentatie: Jaap Valkema van de gemeente Groningen vertelt over de rode lopers die de gemeente op trottoirs voor winkels neerlegt om deze vrij te houden voor voetgangers. En over aanvullende maatregelen om het parkeren van fietsen te regelen.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

Groningen startte in 2007 met enkele experimenten om het grote aantal geparkeerde fietsen op drukke plaatsen te verminderen - om bezoekers van de binnenstad vrije doorgang te kunnen verlenen (project ‘Stadsfietsen’). Succesvolle experimenten. De rode lopers voor winkelingangen, die inderdaad het fietsparkeren regelen en minder hinderlijk maken. Spitsrekken die al snel ook weer helemaal vol stonden. En gratis bewaakt stallen: 34% meer gebruikers in de stallingen.

Nieuws
2007
Vanaf 1 juli worden in Groningen de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad een halfjaar gratis toegankelijk. Het gaat om een experiment om het grote aantal geparkeerde fietsen op drukke plaatsen te verminderen. Groningen start de komende tijd nog een aantal experimenten om bezoekers van de binnenstad vrije doorgang te kunnen verlenen. Hiervoor trekt men 95 duizend euro uit.
Nieuws
2007
In Groningen is een proef gestart met de rode loper. Voor de entree van het warenhuis V&D aan de Grote Markt hebben verkeerswethouder Karin Dekker en GCC-voorzitter Theo Venema de eerste rode loper uitgerold. Een maand lang kijken ondernemers en gemeente naar het effect van de maatregel op geparkeerde fietsen. De rode loper is bedoeld om een vrije doorgang te waarborgen naar de entrees van winkels.
Nieuws
2007
Uit tellingen is naar voren gekomen dat de spitsrekken in Groningen een 'magnetisch effect' hebben voor de binnenstad. Als men weet dat er fietsparkeervoorzieningen aanwezig zijn, fietst men tot aan deze voorzieningen en wil men de fiets er ook in plaatsen.
Rapport
Tijs van Erve - NHTV Breda (stageopdracht) , NHTV
2007
Het effect van de Groningse innovaties 'rode lopers' en 'spitsrekken' onderzocht - met een positieve conclusie.
Presentatie
Sacha Hansen , Gemeente Amsterdam
2008
Sacha Hansen van het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam, legt uit hoe de fietsparkeervakken werken die het stadsdeel op verschillende plekken in de binnenstad op straat als proef heeft aangebracht. En hoe dit past in hun fietsparkeerbeleid.
Rapport
Tijs van Erve - NHTV Breda (stageopdracht) , NHTV
2007
Study into the effect of the Groningen innovations ‘red carpets’ and ‘rush-hour stands’ - with a positive conclusion.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: