Kenniscentrum voor fietsbeleid

Elektrische fietsen niet aan te slepen

2008
plaatje

Het elektrische fietsen wint in hoog tempo terrein. Volgens fabrikant Sparta gaat de verkoop van elektrische fietsen nu zelfs ten koste van de verkoop van gewone fietsen. Ook het aantal oplaadpunten neemt toe. Deze zomer kunnen Albert Heijnklanten hun fiets bij een aantal winkels aan de stekker leggen.

Elektrische fietsen zijn nauwelijks aan te slepen. Volgens het tijdschrift Bike Europe is de voorraad aan elektrische fietsen van Sparta voor deze zomer al uitverkocht. Pas in augustus of september komen er nieuwe voorraden. Volgens het tijdschrift zijn er dit jaar al 75000 Sparta ION-moddelen verkocht. Volgens Sparta kannibaliseert de elektrische fiets op de verkoop van gewone fietsen. Daar is de fietsenhandel overigens niet rouwig om omdat de marges op elektrische fietsen hoger liggen.

Vanaf juli kunnen gebruikers van de Sparta ION hun fiets opladen bij vier Albert Heijn-supermarkten. Het is een proef die de hele zomer zal duren. De deelnemende winkels bevinden zich op de Veluwe. Met de ION-oplaadpunten bij supermarkten willen fabrikant Sparta en Albert Heijn een extra service aan hun klanten bieden. Bij verschillende horecagelegenheden is het al mogelijk om ook onderweg de fiets op te laden.
Het Sparta ION-oplaadpunt bevindt zich aan de gevel van de winkel en is goed herkenbaar. De klant parkeert de fiets voor het oplaadpunt en koppelt het benodigde snoer aan de fiets. Dat snoer is verkrijgbaar bij de servicebalie. Na het boodschappen doen wordt het snoer ook daar weer ingeleverd.

Artikel
Ingrid Hendriksen en Luuk Engbers (TNO) , Fietsverkeer nr. 19
2008
De elektrische fiets verleidt vooral ouderen en forensen om vaker en verder te fietsen, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Hoewel de files er niet door worden opgelost, kan de elektrische fiets daarom een positieve bijdrage leveren als het gaat om mobiliteitsproblemen, gezondheid en milieu.
Nieuws
2008
Stadsregio Rotterdam is gestart met het project ‘Elektrisch fietsen’. Doel van dit project is het beschikbaar stellen en versneld introduceren van de elektrische fiets in de Stadsregio met als doel het vergroten van het aantal fietsbewegingen in de modal split in de regio en het verruimen van de acceptabele fietsafstand van 7,5 kilometer.
Bob Wessels Beljaars (Restaurant De Piekenier)
18-05-2009 @ 08:43

Kan iemand vertellen aan welke voorwaarden een Oplaadpunt moet voldoen. Wat voor speciale kabels zijn er nodig en waar zijn deze verkrijgbaar. Zijn er speciale logo's beschikbaar om het Oplaadpunt kenbaar te maken. Is een (buiten)stopcontact ook voldoende als oplaadpunt?

Bob Wessels Beljaars,

Restaurant De Piekenier Oudeschans (Gr.)

Wim Mulder (Gemeente Apeldoorn)
26-05-2009 @ 09:09

In de binnenstad van Apeldoorn zijn 4 openbare fietsenstallingen uitgerust met oplaadpunten voor elektrische fietsen. De oplaadpunten zijn geleverd door Sparta. Er kunnen tegelijk 4 fietsen worden opgeladen. Bij de beheerder liggen de kabels die voor de Sparta fietsen bestemd zijn. Deze kabels passen op circa 70 % van alle electrische fietsen.

Toch heeft het oplaadpunt ook een normaal stopcontact. Dit is toegevoegd omdat niet alle adaptors gelijk zijn (hetzelfde probleem kennen we ook bij de mobieltejs). Mensen met een elektrische fietsen die niet met hun kabel op het oplaadpunt passen kunnen dan wel hun eigen adaptor meenemen en deze rechtstreeks aansluiten op het stopcontact.

De reden waarom we dit in de stallingen hebben gedaan is omdat daar toezicht is en alles droog staat.

Het gebruik van de oplaadpunten is goed.

Sparta heeft een logo ontwikkeld voor de oplaadpunten maar ik heb de indruk dat ze dit nog niet breed hebben verspreid.

Bob Wessels Beljaars (Restaurant De Piekenier)
26-05-2009 @ 12:15

Bedankt voor de tip. Wij zullen snel contact opnemen met sparta en het oplaadpunt trachten te realiseren in Oudeschans (Gr.)

Bob Wessels Beljaars,

Restaurant De Piekenier

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: